Så byter du elavtal i 4 enkla steg

Att byta elavtal är inte något som många av oss tänker på. Men plötsligt slår det oss, ofta under vinterhalvåret eller i samband med en flytt, att vi betalar orimligt mycket i elkostnader. För att minska dessa utgifter kan det således vara smart att överväga att skifta elavtal. Men hur?

Nedan kommer vi detaljerat gå igenom hur du, genom 4 enkla steg, byter elavtal. Inga konstiga ord eller invecklade strategier. Vi går rakt på sak för att du ska kunna välja rätt elavtal!

1.     Kartlägg din nuvarande plan

Först och främst bör du kika på ditt nuvarande elavtal och se vad det är du faktiskt lägger dina pengar på. Hur mycket kostar det avtal du har i dagsläget och hur mycket önskar du att ditt nya elavtal ska kosta? Hur mycket utsläpp bidrar du med och hur vill du gärna bidra med att minska detta? Hur ser supporten hos din nuvarande elleverantör, har du upplevt dålig service eller liknande? Genom att kartlägga din nuvarande plan kan du mycket enklare hitta fram till ett nytt avtal som passar dig och dina behov bättre.

2.     Jämför elavtal online

Är du inte väldigt insatt i elbolag och avtal sedan tidigare kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Oroa dig inte – du behöver inte känna till alla elbolag för att ta ett beslut. Det finns smarta verktyg att använda sig av, som Elavtal24. Hos Elavtal24 skriver du nämligen bara in din årliga elanvändning (ungefärligt) och får sedan upp ett par olika alternativ. Dessa rankas efter deras årsavgifter, påslag och elpris så att du ska kunna hitta det bästa alternativet för dig. Utöver kostnaderna kikar många också på elavtalens belastning på jordens resurser. Hittar du ett elbolag som både är billiga och miljövänliga är givetvis detta ett avtal att överväga!

3.     Bestäm dig för ett elavtal

Nästa steg är såklart att bestämma dig för vilket nytt elavtal du ska teckna! Valen är många – vi vet. Vem visste ens att det fanns så många olika elbolag att välja mellan i Sverige? Som tur är har Elavtal24 gjort lite av jobbet redan genom att jämföra ett par av de aktiva aktörer som finns. Du behöver såklart inte välja det elbolag som rankas högst upp på Elavtal24, men det kan vara smart att ha deras olika avtal som riktlinjer för vad du ska välja.

4.     Teckna avtalet!

När du till slut bestämt dig för vilket elbolag det blir du ska teckna ditt nya avtal med klickar du på “Teckna avtal” till höger om leverantörens namn inne på Elavtal24. Du kommer då bli skickad vidare till leverantörens hemsida där du kan fylla i de personuppgifter som krävs. Härefter skickar du iväg din ansökan och kan glädja dig till att börja använda el från din nya leverantör! Obs på att det nya elbolaget många gånger sköter övergången från det gamla elbolaget, men inte alltid. Några gånger kan du själv behöva säga upp det gamla avtalet och då är det viktigt att du gör det i tid.