Så väljer du rätt affiliateprogram för dig

Affiliate-marknadsföring anses vara det mest lönsamma sättet att tjäna pengar på sin hemsida eller blogg. Detta då man inte behöver sälja någon viss produkt eller tjänst; men bara marknadsföra någon annans. Såklart måste det man marknadsför stämma överens med det innehåll som finns på en sida, annars kommer ens affiliate-länkar inte generera någon trafik.

Idag finns det en uppsjö av olika affiliateprogram att välja mellan, så hur väljer man ett program som passar en bäst? Det försöker vi besvara nedan.

Marknadsför varor och tjänster du tror på

Om du inte själv tror på det du marknadsför med hjälp av dina affiliate-länkar kommer inte dina läsare tro på det heller. Det gör ingen nytta att marknadsföra ett kosttillskott om du själv är emot det, eller inredning om du själv inte har något intresse för det. Läs på om varan eller tjänsten och bekanta dig med den. Om det inte känns som något du själv skulle kunna använda dig av – låt bli att gå med i ett affiliateprogram som marknadsför det!

Välj en sektor du vill lära dig mer om

Affiliateprogram kommer inte endast innehålla produkter eller tjänster för marknadsföring som du redan känner till och använder dig av. Du kommer högst sannolikt få möjlighet för att marknadsföra produkter och tjänster du inte redan är särskilt insatt i. Se detta som en möjlighet att välja en eller flera sektorer du vill lära dig mer om. Kanske investerar du redan i indexfonder men vill lära dig mer om, låt oss säga, aktier. Då kanske du kommer skriva inlägg i samma stuk som aktieskola.com, som fokuserar på att utbilda andra människor i aktieinvesteringar.

Provision och intäkter per klick

Vid det här laget har du troligen en bra uppfattning om vad det är du vill marknadsföra. På så sätt kan du enklare hitta olika affiliateprogram att välja mellan. Utbudet lär dock fortfarande vara rätt stort, och då är det smart att försöka filtrera urvalet ännu mer. Nästa viktiga faktor att undersöka är sålunda vad du kommer tjäna på affiliateprogrammet. Olika program har olika utbetalningsprogram, och därför ska du kika efter det program du tjänar mest på. Du måste ta reda på hur mycket provision de kommer att betala dig för varje försäljning, då du såklart bör välja den som betalar maximalt. Detta är såklart en smaksak, men vitsen med affiliate-marknadsföring är trots allt att tjäna någon extraslant.

Läs recensioner och ta ett beslut

När du nu endast har ett fåtal affiliateprogram att välja mellan kan du börja läsa recensioner. Det är bra att välja ett affiliateprogram som är väletablerat och med några år på nacken. Samtidigt skapas det kontinuerligt många nya affiliateprogram som är värda att undersöka eftersom de erbjuder konkurrenskraftiga priser och nytänkande metoder för affiliate-marknadsförare. Det är dock viktigt att inte stirra sig blind på recensionerna, då dessa kan vara skrivna av företaget bakom affiliateprogrammet för att få de att se bättre ut. Det samma gäller negativa recensioner; några gånger är affiliate-marknadsförare helt enkelt inte nöjda med att de inte genererar så mycket trafik eller sales.