Vad är bitcoin?

De flesta som hängt med i nyheterna den senaste tiden har hört talas om bitcoin och andra kryptovalutor. Det går upp och det går ner för valutorna. Men vad är egentligen en kryptovaluta, vad är bitcoin?

Att kryptovalutor blivit stort vittnar de otaliga nyhetsartiklar som skrivits i ämnet om. Den kändaste av dessa valutor är bitcoin, som även var först. Det är valutor som är högintressanta för de stora investerarna, men som är minst lika intressanta för småspararna.

Att köpa bitcoin är idag inte svårare än att handla med någon annan form av valuta eller aktier. Det görs enkelt och man behöver inte blanda in någon mäklare eller någon höjdare på banken.

Detta är grunden till kryptovalutor

Bitcoin är en kryptovaluta. En kryptovaluta är en digital valuta som inte har en central styrning. Om man exempelvis tar det svenska kronan så är den styrd av Riksbanken. En kryptovaluta regleras genom de olika köp och sälj som ständigt pågår. Värdet påverkas av olika externa faktorer men det är aldrig knutet till en central organisation.

Bitcoin var den första kryptovalutan som i slutet av 00-talet lanserades. Den har haft en generellt sett positiv utveckling sedan starten och är idag den största, mest handlade kryptovalutan. Det är också den valuta som är mest välkänd bland småspararna idag.

Krypterat

Grunden för denna typ av valuta är dess kryptering. Alltså ett digitalt sätt att skydda informationen som varje transaktion och innehav sitter på. Tekniken kallas blockchain och innebär kort att informationen inte presenteras i en gemensam fil. Nej, den delas upp i ett otal mindre filer, alltså block.

Varje block är krypterat och det krävs en särskild nyckel för att kunna ta del av denna information. Detta innebär att säkerheten är väldigt hög när det kommer till kryptovalutor. Detta är något många småsparare finner väldigt betryggande.

Har Bitcoin ett värde?

Många frågar sig om dessa elektroniska valutor har ett faktiskt värde. Svaret är ja. Så länge som det finns köpare så har en valuta ett värde. Detta gäller för vanliga, fysiska valutor också. På så sätt skiljer sig kryptovalutorna inte nämnvärt från de mer traditionella valutorna.

Information om kryptovalutor är nyckeln till framgång

För att bli framgångsrik när man handlar med en kryptovaluta så gäller det att ta del av bra information. Man kan dels vara med i olika forum på internet. Där samlas människor från hela världen som delar samma intresse och byter tips och erfarenheter.

Man bör även ha koll på vad media skriver då detta indikerar vad som händer inom området. Man får reda på om något företag köpt eller sålt sitt innehav, om något annat företag börjat ta emot bitcoin som betalning eller om det har agerats på annat sätt som påverkar värdet på valutan.

Det är även viktigt att studera hur valutorna utvecklats på längre sikt men även i det kortare perspektivet. Detta ger en bild av hur känslig valutan är. Bitcoin är en av de kryptovalutor som är mest stabil, men det är ändå viktigt att studera information och kurser.